Povratak

Sherman M4A3E2 Jumbo, ikona tenkovske borbe

‘Modificirani M4A3E8 izravno je primio pogodak njemačke granate od 75 mm, a jedina šteta bila je odvajanje srednjeg dijela dodatnog oklopa od trupa. Tenk je nastavio akciju i uspio ‘nokautirati’ protivničko vozilo. Posada čiji su životi bili spašen ovom dodatnom zaštitom glasno je hvalila modifikaciju’, opisao je časnik 6. oklopne divizije jedan od sukoba u kojima se našao američki tenk Sherman M4A3E2 Jumbo. Riječ je ustvari o modificiranom, bolje oklopljenom tenku M4A3 Sherman. Izrađeno ih je 254 za vrijeme II. svjetskog rata što je bilo manje od 1 posto ukupno broja M4 tenkova. Međutim, Jumbo je postao ikona tenkova i tenkovske borbe.

Sva snaga Shermana

U punoj ratnoj spremi imao je 104 projektila od 75 mm za glavni top, 600 metaka za kalibar .50, 6250 metaka za kalibar .30, 900 metaka kalibra .45, 18 ručnih i 18 dimnih bombi. Prvih 128 tenkova stiglo je u Francusku 22. rujna 1944. Bez sumnje najpoznatiji od svih M4A3E8 je ‘Cobra King’, prvi tenk koji je ušao u Bastogne u Belgiji, prometno vitalnog grada u središtu borbi tijekom njemačke ofenzive i Bitke u Ardenima 1944.

16. prosinca 1944. Cobra King borila se s neprijateljima na putu od Assenoisa do Bastognea.

Cobra King bila je daleko ispred ostatka kolone i upravo je uništila njemački bunker uz cestu kad je poručnik Boggess, zapovjednik tenka, u šumi u blizini bunkera spazio nekoliko uniformiranih figura. Nosili su uniforme američkih vojnika, ali znajuć kako se Nijemci maskiraju u Amerikance, bio je krajnje pažljiv. Doviknuo je osobama. Pošto nije dobio odgovor, ponovno je zazvao i jedan je čovjek prišao tenku. ‘Ja sam poručnik Webster iz 326. inženjerijske, 101. zrakoplovne divizije. Drago mi je što te vidim.’

Prvi u Bastogneu

Tim sastankom u 16.50 sati. 26. prosinca 1944. godine Pattonova Treća armija probila se kroz njemačke crte oko Bastognea’, napisao je u jednom tekstu Charles Lemons, bivši kustos Pattonova muzeja. Nakon te odlučujuće pobjede Cobra King je na svojem oklopu s ponosom nosio natpis ‘First in Bastogne’ (Prvi u Bastogneu). Tenk je uništen u Operaciji Hammelburg, pokušaju spašavanja ratnih zarobljenika. Nakon rata, Cobra King postao je tenk-spomenik te je bio izložen u raznim američkim bazama u Njemačkoj. Na američko tlo je vraćen 2009. te je restauriran. Od 250 tenkova koji su poslani u Europu vjeruje se da ih je osam ‘preživjelo’.