Tko upravlja tenkom?

Tenkom upravljaju dva igrača kontrolirajući mu posebno tijelo i kupolu. Kako? Uz pomoć daljinskih upravljača s ekranima na kojima gledaju video prijenos u realnom vremenu. Jedan igrač kontrolira smjer i brzinu kretanja tenka, dok će drugi igrač okretati kupolu i biti zadužen za ispaljivanje kuglica i vatreni okršaj. Za uspješnu akciju i osvajanje bodova najbitnije je da dvojac na tenku bude usklađen te da komuniciraju cijelo vrijeme igre.

Dijelovi i mogućnosti tenka?

Iron Bull tenkovi sastavljeni su od oko tri stotine dijelova kako bi vjerno replicirali originalne modele koji su dominirali najvećim svjetskim tenkovskim bitkama. Napravljeni su u omjeru 1:10, prosječne visine od oko 30 cm te težine do 25 kg. Opremljeni su dvjema kamerama te preciznim, razvijenim sustavima kretanja i bilježenja pogodaka.

Sustav ispaljivanja projektila

Kako radi? Tenkovi ispucavaju plastične metke/kuglice promjera šest milimetara koji mogu dosegnuti protivnika na udaljenosti do 70 metara. Sustav ispucavanja preuzet je od profesionalnih airsoft mehanizama te dodatno razvijan kako bi tenkovima osigurao izrazitu preciznost. Tenkovi se pune automatiziranim sustavom koji po rundi igre osigurava punjenje od oko 40 projektila.
Kako se koristi u igri? Sustavom ispaljivanja upravlja topnik koji će uz pomoć daljnskog upravljača okretati kupolu lijevo-desno te ciljati neprijatelja podižući ili spuštajući cijev te pucati. Svaki tenk ima različitu brzinu okretanja kupole, kalibar topa, vatrenu moć te brzinu paljbe. A svaki tim imat će neograničenu količinu punjenja za vrijeme trajanja igre.

Sustav kretanja tenka

Kako radi? Elektromotori u kombinaciji s reduktorima omogućuju kretanje tijela tenka u svim smjerovima te vertikalno i horizontalno pokretanje topa u rasponu nagiba topa stvarnog tenka kojeg model imitira. Ovisno kojim ste tenkom krenuli u borbu, moći ćete se kretati brže ili sporije, imati okretnije napadačko ili obrambeno vozilo za bitku.
Kako se koristi u igri? Tenkovi mogu postići brzinu od metar do metar i pol u sekundi. Njima upravlja vozač čiji daljinski upravljač kontrolira brzinu te sposobnost manevriranja na mapi. Svaki tenk ima različitu pokretljivost. Neki će biti bolji za osvajačke pohode, neki za statičnu igru pa prije nego uđete u arenu i odaberete oklopno vozilo, pogledajte značajke tenka i njegove karakteristike.

Detekcija pogodaka

Kako radi? Za praćenje oštećenja na tenkovima kao i za bilježenje svih pogodaka, zadužena je mreža senzora raspoređena na tijelu tenka.
Kako se koristi u igri? Svaki tenk ima 14 do 16 osjetljivih područja koji omogućuje detekciju mjesta pogotka protivničkog projektila. S obzirom na kalibar napadačkog topa, pogođeno mjesto, i na stvarnu debljinu oklopa tenka (dimenzioniranu po uzoru na tenk po kojem je model napravljen) smanjuju se životni bodovi pogođenog tenka sve do trenutka kad konačno završava svoju igru.

Izravni video prijenos

Kako radi? Na svakom tenku, kao na gornjem grafičkom prikazu, nalaze se dvije kamere. Obje u realnom vremenu prenose realno stanje na mapi te status tenka kojim igrači upravljaju. Igrači podatke vide na ekranima svojih upravljača.
Kako se koristi u igri? Jedna kamera nalazi se iznad topa kako bi omogućila precizno ciljanje topnika, dok se druga kamera nalazi na otvoru na prednjem trupu tenka te pomaže vozaču u lakšem snalaženju u prostoru te za izviđanje terena i lociranje protivničkih oklopnjaka.

Vrste i načini igre

U jednom terminu u trajanju od sat vremena timovi će moći isprobati strategije i tehnike, različite po načinu osvajanja bodova i konačnog cilja.

1. TEAM DEATH MATCH

Kako se igra? Jedan tim bit će u napadu, drugi u obrani. Uloge se mijenjaju kad runda istekne (traje maksimalno 9 minuta) ili kad jedna ekipa uništi protivničke tenkove. Po završetku runde tim koji je bio u napadu prelazi u obranu i obratno. Po isteku vremena zadnje runde određuje se pobjednik.
Prvo mjesto odnijet će ekipa koja igru završi s većim brojem tenkova (ako imaju jednak broj tenkova pobjednik je ekipa koja se brani) ili ona ekipa koja uništi sve protivničke oklopnjake.

2. TEAM DEATH MATCH
GOLDEN GUN

Kako se igra? Dvije ekipe natječu se na dvije strane – jedni su u napadu, drugi u obrani. Po završetku svake runde mijenjaju uloge (ekipa napadača prelazi u obranu i obratno). Runda završava kad joj istekne vrijeme (traje maksimalno 9 minuta), nakon čega se utvrđuje pobjednik. Trofej odnosi tim koji zadrži veći broj tenkova u igri ili kad jedna ekipa uništi sve tenkove na drugoj strani. Ako ekipama po završetku igre ostane jednak broj tenkova, pobjedu će odnijeti onaj tim koji je igrao obranu. Za razliku od team death matcha, ovdje će presuditi jedan hitac jer upravo to je onoliko koliko će svaki igrač imati na raspolaganju. Pogodak u tenk znači “instant kill” i kraj igre.

3. FREE FOR ALL

Svi tenkovi su na terenu i natječu se zasebno, ne timski. Igra počinje kad se svi tenkovi rasporede na jednake udaljenosti po mapi, te uz signaliziranje starta kreću u napad. Igraju svi protiv svih! Sve je dozvoljeno, cilj opravdava sredstvo! Pobjeđuje tenk koji ostane neporažen i zadnji na terenu.

4. CAPTURE THE BASE

Kako se igra? Dvije ekipe bore se međusobno, a njihov glavni cilj je zauzeti neprijateljsku bazu. Baza se zauzima tako da se tenkovi jedne ekipe moraju dovesti do baze protivničke ekipe i tamo se, neoštećeni, zadržati 40 sekundi. Runda završava kad jedna ekipa zauzme bazu druge ekipe; ili kad istekne vrijeme runde. Pobijedit će ekipa koja bude imala više tenkova u igri ili ona koja uništi sve tenkove druge ekipe. AKo se igra završi, a na terenu ostane jednak broj tenkova na obje strane, pobijedit će ekipa u obrani.

5. PROTECT THE VEHICLE

Kako se igra? Na terenu su dvije ekipe, jedna napada, a druga štiti vozilo (kamion) koji se kreće preko mape do neprijateljske baze. Runda završava u tri scenarija: ako napadači unište vozilo prije isteka vremena; ako obrana uspješno zaštititi vozilo na putu do neprijateljske baze; Ili kad istekne vrijeme runde. Kako se određuje pobjednik? Pobijedit će oni koji su igrali u obrani ili oni koji unište sve tenkove suparničke ekipe.

Kako se registrirati?

PRIJAVA

Igrači se registriraju na web stranici ili na info pultu igraonice. Kupnjom jednog termina, kupili ste borbu od sat vremena. Termin se može produljiti kupnjom još jednog ili više sati, no samo u slučaju da ga nitko drugi nije rezervirao. Sat igre podijeljen je na 3 do 6 dijelova, odnosno rundi. Termin uključuje pauze potrebne za pripremu terena i tenkova od strane osoblja te za zamjenu baterija i punjenje projektila.

TIMOVI

U jednom timu može biti najviše šest tenkova, a svakim tenkom upravljaju dvije osobe. Minimum igrača u timu je dvoje, a maksimum 12 igrača. Timovi mogu doći unaprijed formirani ili se formirati od igrača-pojedinaca koji će biti zainteresirani za igru u istom terminu. Ukoliko su timovi različiti po broju igrača, oni se mogu uzajamno dogovoriti o prelasku iz tima u tim, kako bi se broj izjednačio. Ako timovi to ne mogu sami, voditelj igraonice podijelit će ih nasumice, automatskim odabirom. Ako igrač ne želi pristati na ponuđenu opciju, imat će pravo na otkazivanje termina i povrat novca. Prije početka igre svaki tim odabrat će svoju naciju. Ako se timovi žele natjecati pod istom zastavom, odluku tko će ići na koju stranu, ponovno će donijeti software slučajnim odabirom.

START

Kada se igrači smjeste na svoje platforme, odnosno uzvišenja iznad mape, softver za vođenje igraonice odredit će jedan tim kao napadački, drugi kao obranu. Ova, kao i sve druge informacije o igri, igrači i njihovi navijači moći će vidjeti na ekranima smještenim ispred svakog od igračih uzvišenja. Svaki tim, ali i svaki igrač skupljat će bodove koji će ih rangirati na ukupnoj Iron Bull ljestvici. Svakom igraču vodit će se statistika napada, napravljene štete, primljenih pogodaka, strategije, tehnike, te će ih ujedno poticati na kreativniju igru. Zato je neophodno poznavati karakteristike protivničkih tenkova, kako bi što vještije ciljali u njihove slabe točke, ali i manevrirali da zaštitite tijelo svojega tenka od protivničkih projektila.

PRAVILA IGRAONICE

DOBNA GRANICA

Igraonica je namijenjena osobama od 8+ godina. Djeca mlađe starosne dobi ne mogu upravljati tenkovima niti sudjelovati u igri.

ODGOVORNOST

Iron Bull je poduzeo sve mjere opreza kako bi zaštititi igrače. No u arenu ipak ulazite na vlastitu odgovornost, što ćete potvrditi potpisivanjem pisane privole.

PONAŠANJE

U Iron Bull areni podržava se fair play. Zabranjeno je neprikladno ponašanje, uništavanje imovine, tenkova, namjerno zabijanje tenkovima u zaštitnu ogradu, vrijeđanje ili nasrtanje na ostale sudionike igre, kao i igranje u vidno alkoholiziranom stanju. Igrači koji se ne budu ponašali sukladno pravilima, bit će udaljeni iz Iron Bulla te će im trajno biti zabranjen pristup igraonici.