Povratak

Panzer IV – njemački tenk koji je “odradio” cijeli rat

Panzer IV bio je najbrojniji njemački tenk u II. svjetskom ratu. Proizvedeno ih je više od 8500 u nekoliko modela koji su se razvijali kako su ratne potrebe zahtijevale. To se prvenstveno odnosilo na top i na debljinu oklopa kako bi vozilo moglo parirati savezničkim tenkovima.

Ovo su samo neke od zanimljivosti vezane uz Panzer IV.:

Njemački general Heinz Guderian prvi je predložio ideju da se razvije novi srednji tenk koji će biti na granici s teškim tenkom. Panzer IV bio je jedini njemački tenk koji je ostao u proizvodnji i borbenom djelovanju tijekom cijelog Drugog svjetskog rata U trenutku napada na Poljsku, Panzer IV činio je tek sedam posto oklopnih snaga. U invaziji ih je sudjelovao 211.

Panzer protiv Shermana

Prvi Panzeri IV ušli su u aktivnu službu 1939. godine s kratkocijevnim topom i bili su iznimno uspješni sve dok se nisu suočili sa sovjetskim tenkovima T-34 krajem 1941. godine. Kako bi se nosio s tom prijetnjom, Panzer IV dobio je deblji oklop i opremljen je dugocijevnim topom (model Ausf F2) koji je mogao bolje prodrijeti u oklop sovjetskog T-34. Poboljšani Pz. IV mogao se sukobiti s T-34 pod gotovo jednakim uvjetima i po mnogo čemu bio je superiorniji američkom Shermanu. Do kraja II. svjetskog rata Panzerkampfwagen IV je izgubio tu utrku jer su ga T-34/85, a posebno T-44, premašili u svakom pogledu.

Napadač bez premca

Na Istočnoj bojišnici samo 1942. bila su uništena 502 Panzera IV. U sukobu sa Sovjetima ukupno je uništeno 6153 Penzera IV.
Prema izvješću njemačkog afričkog korpusa od 11. kolovoza 1942. Panzerkampfwagen IV Ausf F2 bio je sposoban uništiti sve protivničke srednje tenkove na udaljenosti od 1500 m, a lake na udaljenosti od 2000 m. Jedini je problem bio što su se zbog dužine cijevi lako primijetili te bi se odmah sva neprijateljska paljba usmjeri na njih. Zapovjednik Afričkog korpusa Erwin Rommel dobio je 27 Panzer IV Ausf. F2, a sve ih je koristio u ofenzivama u samom vrhu napada. Od ukupno 2300 tenkova koje su poslali u Normandiju, od čega ih je 750 bilo Panzera IV, samo ih je 100 „preživjelo“ povlačenje u Njemačku.